2014: Verslag

28 December 10:00

Het is weer zo ver, de eerste deelnemers van De Winterhike 2014 worden gestart!! De startlocatie is dit jaar net over de grens in het idyllische Bad Bentheim in een oud stations gebouw welk tot hotel is omgebouwd het “Bentheimer Hof”.
Via het Bentheimer Wald wordt al gauw de eerste post bereikt. Hier moet de eerste hindernis op de route  overwonnen worden n.l. een super coole tokkelbaan. Het kost even wachten maar daarna ben je ook snel beneden.

Hierna vervolgt de route zijn weg terug naar het centrum van Bad Bentheim en wel naar de welbekende burcht in het centrum. Deze post vergt enige durf van de deelnemers omdat ze hier gaan abseilen van de Pulver Turm op 35m hoogte. Eenmaal de afdeling van de toren bedwongen is wacht de volgende route techniek om post 4JSV te bereiken.

Op deze post worden de deelnemers van een lekkere warme kop pompoenensoep voorzien die er bij de lopers wel ingaat gezien de winterse temperaturen. Aangezien het thema van de hike “Verleg je Horzizon” is het de uitdaging om de toren van Pisa horizontaal te stellen. Verder is er zoals op elke post een papierpost waarmee punten verdiend kunnen worden.

Voordat men post 5JSV bereikt, wordt nog eerst het natuurgebied “GildeHauser Venn” doorkruist. Ook op deze post wordt de inwendige mens versterkt: dit keer met een broodje rookworst. Als doe opdracht moet een 2m pio-paal zo horizontaal mogelijk opgehangen worden.

Op de volgende post is enige behendigheid wel een vereiste. Post (6J) herbergt n.l. een MEGA sjoelbak van wel 13m. lang en 2m breed. Om deze afstand al sjoelend te kunnen overbruggen wordt er een beroep gedaan op enige krachtinspanning.

De route vervolgt nu naar de plaats Losser waar het eindpunt gevestigd is maar eerst wordt het clubgebouw van de Ariens groep uit deze plaats aangedaan omdat hier post 7JSV “Het Badhuis” gevestigd is. Via een introductie filmpje wordt uitgelegd wat de bedoeling is. n.l. omkleden in de meegebrachte badkleding en plaatsnemen in het “Badhuis” om een opdracht uit te voeren. Het ”Badhuis” bestaat uit een 24 kuub vrachtwagencontainer bekleed met landbouwplastic Het water hierin wordt verwarmd door een kampvuur waarin radiatoren zijn geplaatst en brand al +/- 30 uur om het water op 30 graden te krijgen.

Vanaf deze post is het nog maar een klein eindje naar sporthal De Fakkel waar het overnachtingspunt is.
Hier moet de meeneem opdracht en het logboek van de eerste dag worden ingeleverd en kon men wat eten en drinken en genieten van de welverdiende rust.

Na een zeer korte nacht voor sommige deelnemers (de laatste waren pas rond 00:30  binnen) werd om 6:30 via de geluidsinstallatie het sein gegeven om op te staan. Voor iedereen stond er een ontbijtpakketje + fruit en koffie/thee klaar en werden de eerste koppels om 07:00 gestart.

Ook deze 2e dag staat weer bol van verschillende route technieken en fraaie vergezichten vooral ook omdat het ’s nachts was gaan sneeuwen en de omgeving nu een mooi winters tafereel was.
De postbemanningen hebben ook nu weer hun best gedaan om een leuke en uitdagende posten neer te zetten zoals steltlopen, stormbaan, achteruitloop parcours m.b.v. spiegels, hoogte molen meten. Ook de hamburgers en de warme chocomel  gaat er altijd als koek in.

Hotel Savenije in Lonneker was dit jaar het eindpunt. Terwijl de deelnemers ondertussen uit konden rusten en genieten van de heerlijke boerenkool maaltijd worden achter de schermen de logboeken en schetsen gecontroleerd, punten ingevoerd en certificaten + oorkondes uitgeprint.

Uiteraard doen deze scouts dit niet voor niets, naast het genieten van de inspanning en van een mooie stukje Nederland, heerst er een unieke sfeer tijdens de Winterhike. Bovendien krijgen ze een badge als herinnering aan deze barre tocht vol ontberingen. Het koppel dat het best gepresteerd heeft (zowel op de posten onderweg als bij het uitwerken van de opdrachten en logboek) krijgt de wisseltrofee voor een jaar mee naar huis. Dit jaar zijn dat:

Junioren: 
Mariska en Marijke
(Dr. Ariëns Ingrid, Hengelo)
Senioren: 
Marleen en Rene
(Dr. Ariëns Ingrid en BE De Blauwe Reigers)
Veteranen: 
Hugo en Ivo
(Kameleongroep Vasse)

Ook de postbemanning worden niet vergeten. Voor de organisatie, sfeer en thema-aankleding van de leukste post kunnen zij ook een prijs winnen n.l. de  “post inspiration award”. De Dr. Ariens groep uit Losser was dit jaar de gelukkige en kreeg de award overhandigd door de postcoördinator.

Alle deelnemers, postbemanningen en verdere hulp hartelijk dank voor jullie deelname of ondersteuning en wellicht tot volgend jaar.

Sir Edmund Hillary Stam

Uitslag

Klik hier voor de uitslagen:

Papierposten

  • Spreekwoorden: Link
  • Buitenlandse kazen: Link
  • Kruiswoordpuzzel: Link
  • Luchtruim: Link
  • Meetinstrumenten: Link
  • Skyline: Link